Covid-19

Covid-192022-11-11T13:44:51+01:00

Ergotherapie na Covid-19

Sommige mensen houden na Covid-19 ernstige en vaak langdurig klachten of beperkingen. Soms zijn deze klachten direct zichtbaar, zoals verlies van kracht of longproblemen. Andere klachten zijn niet direct zichtbaar, zoals vermoeidheid of geheugen- en concentratieproblemen.

Als u merkt dat u dagelijkse activiteiten u meer moeite kosten, kan een ergotherapeut wat voor u betekenen. Bijvoorbeeld geen energie om boodschappen te doen, het uitvoeren van huishoudelijke taken lukt niet of het terugkeren naar werk valt tegen of lukt soms helemaal niet.
Ergotherapie is onderdeel van herstel van Covid-19 bij Samen praktijk voor ergotherapie in regio Bollenstreek

Wat zijn herkenbare Covid-19 symptomen?

Wanneer iemand de Covid-19 ziekte heeft gehad, zien wij in de praktijk dat er vaak restklachten overblijven. Denk hierbij aan (cognitieve) klachten als:
  • Forse vermoeidheidsklachten
  • Benauwdheidsklachten
  • Een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Slaapproblemen
  • Prikkelverwerkingsklachten
Alledaagse activiteiten als douchen, aankleden, huishoudelijke taken, de dagelijkse organisatie van het huishouden of werk worden hierdoor opeens een behoorlijke opgave en kosten veel energie. Wanneer je dan teveel hooi op je vork neemt, word je nog vermoeider en herstel je minder snel, waardoor er overbelasting ontstaat.

Wat kan ergotherapie bij restklachten van de ziekte Covid-19 voor u betekenen?

De specialisten van Samen praktijk voor ergotherapie stelt de cliënt in staat om zijn of haar zelfstandigheid en draagkracht te behouden en te vergroten. Dit doen wij door functies, vaardigheden en strategieën te evalueren en deze tijdens een activiteit effectief in te zetten. Dit kan door training, het aanleren van een andere manier van handelen, het inzetten van een hulpmiddel of door de activiteit of de omgeving aan te passen. Door samen met de cliënt de hele dag door te nemen en de dagelijkse activiteiten te evalueren, kunnen wij hier op anticiperen en effectief de juiste behandeling inzetten.
De behandeling kan gericht zijn op:
  • Verminderen van vermoeidheidsklachten (Energiemanagement)
  • Overprikkeling
  • Cognitieve problemen (concentratie, aandacht en geheugen)
  • Begeleiding bij werkhervatting
  • Adviezen over adequate lig- en zithoudingen
  • Begeleiding mantelzorger bij overbelasting

Samen voor het best en snelst mogelijke herstel

Als ergotherapeuten werken wij eventueel ook samen met andere disciplines zoals o.a.: huisartsen, wijkverpleging, fysiotherapeuten, psychologen, logopedisten of diëtisten om samen met de cliënt te werken aan het best en snelst mogelijke herstel.
Samenwerken aan Covid-19 herstel met o.a. ergotherapie.

Ook voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger van iemand die Covid-19 heeft gehad? Dan bent u belangrijk voor het herstel van uw naaste. Als die zorg u teveel dreigt te worden, dan kan ergotherapie ook de mantelzorger helpen om overbelasting te voorkomen.

Vergoeding ergotherapie vanuit de basisverzekering

Ergotherapie is onderdeel van de herstelzorg na Covid-19. Uw huisarts of medisch specialist kan zorgen voor een verwijzing. U heeft dan recht op 10 uur ergotherapie in 6 maanden tijd. Aan de paramedische herstelzorg zijn een aantal regels verbonden. Informeer bij uw ergotherapeut wat voor uw behandeling van toepassing is. Meer informatie over vergoedingen en zorgverzekeraars Klik hier >

Behandelplan

Wilt u weten of we iets voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

NIEUWS

SARS-CoV-2-virus

COVID-19, voluit coronavirus disease 2019, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus uit de familie van de coronavirussen.

Cognitieve Revalidatie Therapie (CRT)

Monica Piepers, heeft de cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor ergotherapeuten gevolgd en met een positieve beoordeling afgerond. Een uitleg wat Cognitieve Revalidatie Therapie is...

Ga naar de bovenkant