In de duin- en bollenstreek verlenen duizenden mensen mantelzorg. Met liefde helpen ze een naaste bijvoorbeeld met douchen, aankleden, met in en uit bed komen. Ze knippen nagels, poetsen tanden, verschonen lakens en reinigen gehoorapparaten. U misschien ook. 

Praktische en handige tips om iemand thuis te verzorgen
Themabijeenkomst bij Marente met Samen Praktijk voor Ergotherapie

Maar hoe doet u dat goed en handig? En waar kunt u terecht met vragen of voor hulpmiddelen? De Marente themabijeenkomst “Hoe verzorg ik iemand thuis?” maakt het u makkelijker.

“Iemand omkeren in bed of steunkous kousen aantrekken was bij ons onderdeel van de opleiding”, vertelt verpleegkundige Rudo Scholte, die de cursus samen met ergotherapeut Irene Verdouw verzorgt. Voor mantelzorgers geldt dat niet. Zij rollen erin en moeten het maar zelf uitzoeken. Vaak blijven ze heel lang alles alleen doen. Terwijl dat niet nodig is: er is bijvoorbeeld wijk verpleging. Of je kunt gaan praten met een ergotherapeut, die juist bij die handelingen waarmee je mensen thuis helpt, goed kan adviseren. De meeste mensen weten niet dat dit gewoon in het basispakket zit. Dat is misschien wel de grootste winst van deze bijeenkomsten: al die kleine wist-je-datjes eens die een groot verschil kunnen maken. Ga eens naar de Vergo-zorgwinkel, raden we bijvoorbeeld ook altijd aan. Daar kom je voor zó veel problemen oplossingen tegen waarvan je niet wist dat ze bestaan!”

Ook naar de themabijeenkomst “Hoe verzorg ik iemand thuis?”

De volgende themabijeenkomst is op woensdag 7 december 2022. De kosten bedragen € 7,50 voor leden en € 15,- voor niet-leden. Of minder: diverse zorgverzekeraars vergoeden cursussen en workshops op het gebied van gezondheid en preventie. Raadpleeg hiervoor genoemde polis voorwaarden.

Meer informatie of meedoen?

Ga naar de website van Marente en schrijf je in. Of neem contact of met Marente via 071 409 32 23 of mail: ledenservice@marente.nl
Praktische tips om iemand thuis te verzorgen - Samen praktijk voor ergotherapie

Tijd goed besteed

Tanja van der Luit heeft alvast veel aan de bijeenkomst gehad. Ze meldde zich eerder aan uit voorzorg dan uit noodzaak. “Ik dacht: al haal ik maar er maar één ding uit waar ik ooit iets aan kan hebben, dan is mijn tijd al goed besteed.” Helaas kwam dit ‘ooit’ voor haar onverwacht snel: vlak na de bijeenkomst werd haar man ernstig ziek – en ging zij hem thuis verzorgen. Daarbij komt de opgedane kennis regelmatig van pas. Ik weet nu bijvoorbeeld hoe je iemand uit een stoel of in een bed helpt zonder je rug te veel te belasten. En als ik mijn man naar het ziekenhuis breng, leg ik twee vuilniszakken op de zitting zodat hij makkelijk in en uit de auto kan draaien. Dankzij de bijeenkomst weet ik nu ook dat je de politie kunt bellen als je na een valpartij niet kunt opstaan. Of dat er een steady-apparaat bestaat waarmee je iemand makkelijk op een sta-opstoel bestaat of toilet kunt helpen. Dat soort informatie en praktische tips zijn voor iedereen nuttig.
De volgende onderdelen worden tijdens een themabijeenkomst behandeld:
  • Hoe helpt u iemand met wassen bij de wastafel, op bed en met douchen en aankleden
  • Handigheidjes bij toilet gebruik
  • Uitgaan van wat de naaste zelf nog kan
  • Hoe helpt u iemand in en uit bed (regulier bed of hoog/laag bed)
  • Wat is smetten en hoe kunt u het voorkomen
  • Wat is doorliggen en hoe kunt u het voorkomen
  • Waarom wel of niet nagels knippen
  • Hoe en hoe vaak verzorgt u de mond van uw naaste
  • Hoe verzorgt u iemand met een katheter
  • Hoe verzorgt/reinigt u een gehoorapparaat
  • Wat is verzorgend wassen en wat zijn de voor- en nadelen
  • Hoe maakt u handig gebruik van hulpmiddelen. Denk aan: steunkousen aantrekken, een glijzeil gebruiken en gebruik van rollator en rolstoel.

Wat is ergotherapie?

Voor veel mensen is het goed functioneren van het lichaam vanzelfsprekend. Dagelijkse handelingen zoals koken, aankleden, stofzuigen en lopen gaan automatisch en ze denken er niet eens bij na.
Voor mensen met ouderdomsklachten of een beperking, is dit anders. U heeft ontdekt hoe ingewikkeld een simpele handeling kan zijn, nu uw lichaam niet automatisch meewerkt.
Een ergotherapeut kan u helpen met deze beperkingen om te gaan en zo zelfstandig en optimaal mogelijk te blijven functioneren.
Ergotherapie helpt om:
  • Zelfstandig en optimaal functioneren
  • Simpele handeling optimaliseren
  • Praktische, creatieve en innovatieve oplossingen

Maak nu een afspraak

Heeft u ervaring met eenzelfde probleem en u bent op zoek naar een goede oplossing? Bel, WhatsApp of mail ons vrijblijvend voor een afspraak.