Botten & gewrichten

Ergotherapie optimaliseert de reumazorg. Na een analyse wordt met de cliënt besproken en geoefend hoe activiteiten met minder belasting mogelijk zijn.

“De meeste reumapatiënten op mijn spreekuur hebben klachten over vermoeidheid en overbelasting”, vertelt Linda Vink, ergotherapeut in het Leids Universitair Medisch Centrum. “Ze hebben moeite met werk of sporten, maar ook met dagelijkse activiteiten als aankleden, koken en boodschappen doen. Als ergotherapeut help ik met praktische adviezen waardoor mensen langer zelfstandig blijven en hun spieren en gewrichten zo min mogelijk belasten.”

Om te beginnen houdt Vink de mensen een spiegel voor. Hoe voeren zij de activiteiten uit waarvan zij last ondervinden? Doen zij niet te veel zware activiteiten achter elkaar?

69% van alle mensen met Reuma wordt dagelijks beperkt.

Belangrijke hulpmiddelen zijn de tijdschrijflijsten en de Activiteitenweger, een methode waarmee de belasting over een hele dag overzichtelijk, objectief en meetbaar wordt gemaakt. Werken met de Activiteitenweger zet mensen aan tot het maken van keuzes en stimuleert een blijvende gedragsverandering.

Wat je bijvoorbeeld ziet, is dat mensen veel zware activiteiten
achter elkaar doen en tijdens het koken of strijken heel lang staan.

Vink: “Wat je bijvoorbeeld ziet, is dat mensen veel zware activiteiten achter elkaar doen en tijdens het koken of strijken heel lang staan. Het helpt al heel veel om tussendoor even rust te nemen en zware activiteiten meer te verdelen over de dag of de week.”

De ergotherapeut adviseert hoe bepaalde handelingen, zoals het bed opmaken, met zo min mogelijk belasting van de gewrichten kunnen worden uitgevoerd. Er zijn ook hulpmiddelen, zoals speciale flessen- en pottenopeners, penverdikkers en elastische schoenveters. Ook door spalktherapie kunnen klachten in gewrichten verminderen of voorkomen worden.

De grootste uitdaging, vindt Vink, is om mensen te overtuigen dat ze hun leefstijl moeten aanpassen en tussendoor meer rust moeten nemen. “Ik zeg altijd: door overbelasting te voorkomen, houd je meer energie over voor leuke dingen.”

Samen Ergotherapie

  • Ergotherapie stimuleert een blijvende gedragsverandering.

  • De ergotherapeut adviseert hoe handelingen beter kunnen worden uitgevoerd.

  • De Ergotherapeut adviseert vaak de leefstijl aan te passen.

TESTIMONIAL

MEER INFO

De eerste 10 uur Ergotherapie wordt vergoed.

Ergotherapie wordt voor 10 uur vergoed vanuit het basispakket. Ook voor de eerstelijns zorg in zelfstandige praktijken
of gezondheidscentra is geen verwijzing nodig door de huisarts of reumatoloog. Meer informatie op ergotherapie.nl
MEER INFO

Maak nu een afspraak

Heeft u ervaring met eenzelfde probleem en u bent op zoek naar een goede oplossing? Bel ons vrijblijvend voor een afspraak.